![]() |
Windows 1.0:n käynnissä olevat, pienennetyt ohjelmat näkyvät alapalkissa. |
Jälkiviisasti ajatellen, äskeiset ominaisuudet eivät vaadi ihmissukupolven mittaista kehitysaikaa.
Mutta seuraavissa windows-versioissa kehitys lähtikin täysin uuteen suuntaan ja nauha "katkesi". Ilmeisesti näyttöpinta-alaa lisätäkseen Microsoft vapautti pienennyskuvakkeet nauhasta. Windows 2.0:ssa pienennyskuvakkeet olivat ikkunoiden seassa, ja ongelmaksi tulikin se, että kuvakkeet hautautuivat niiden alle. Ikkunan pienennyspainikkeessa oli edelleen nuoli alareunaan, joka oli epäloogista.
![]() |
"Käynnistysyksikkö". |
Start-valikko, eli ohjelmien käynnistysyksikkö, luotiin periaatteessa jo Windows 3:ssa. Jostain syystä ohjelmien pikakäynnistyskuvakkeet piti erottaa pienennyskuvakkeista. Koska työpöydällä oli jo pienennyskuvakkeita, joiden kanssa käynnistyskuvakkeet olisivat menneet sekaisin, luotiin Program manager, eli järjestelmän hallinta. Idea oli se, että kaikki pikakäynnistyskuvakkeet sijoitettiin samaan ikkunaan, ja pienennyskuvakkeet olivat edelleen työpöydällä. Käyttäminen oli hankalaa ja epäloogista, vaikka käyttöjärjestelmä oli muuten hyvä.
Windows 95:ssä alanauha palautettiin käyttöön 10 vuoden jälkeen, ja siitä tuli tila pikakäynnistys- ja pienennyskuvakkeille. Kuvaketyyppejä pidettiin kuitenkin edelleen erillään toisistaan. Ja edelleen palkin viemä tila haluttiin minimoida: Pienennyskuvakkeet puristettiin pienennyspalkiksi ja käynnistyskuvakkeet laitettiin pudotusvalikkoon nimeltä, Start, jolla oli iso rooli käyttöjärjestelmän mainoksissa. Työpöydällä oli edelleen tilaa kuvakkeille, mutta tällä kertaa se kuuluikin puolestaan käynnistyskuvakkeille. Koneelle asennettavat ohjelmat asensivat oletuksena kuvakkeensa sekä käynnistysvalikkoon että työpöydälle.
Windows 98:n mukana tuli vielä kolmas kuvaketyyppi, system tray, joka ilmaisi käynnissä olevien ohjelmien tilaa pienellä kuvakkeella taskbarin oikessa päässä.
![]() |
Lopputilanne. 24 vuoden jälkeen ollaan päädytty yllättävän lähelle lähtöruutua. |
Mutta kehitys ei jää tähän. Windows 8:n design-tiimi haluaa rohkeasti perustaa käyttöliittymälogiikan metrossa näkemiinsä kyltteihin, ja on saanut hyvää palautetta siitä. Vaikka Microsoft tekisi millaisen käyttöliittymän tahansa, se määrää aina tavan jolla useimmat käyttää tietokonetta.
tack ! jag skriver mest om vardagen, studielivet och också ibland om filmer o serier så jag hoppas att du hittar något intressant där.
VastaaPoistaroligt att du gillar musiken. det var nog fint att se titanic i 3D men lite onödigt för det fanns inte så mycket häftiga 3D scener då frilmen är så pass gammal.
VastaaPoista